niedziela, 27 lutego 2011

Dorada na cytrynie


Uwielbiam przygotowania przed przyjściem gości. Chwila nerwowości, gdy zostało jeszcze kilkanaście minut, a dania niegotowe. Lub też niespieszne, wspólne przygotowywanie posiłku we dwójkę, z muzyką w tle i lampką wina w dłoni.
Zaczęliśmy w sam raz by cieszyć się i winem i muzyką.

Dorada z grilla na cytrynie oraz chipsy z ziemniaków i grillowana cukinia 
/dla 4 osób/

4 dorady
2 cytryny
2 duże ziemniaki
1 batat
2 cukinie
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Ziemniaki i batata pokroić w plasterki grubości ok. 1 - 2 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 30 - 40 minut.
Rybę popieprzyć, posolić i posypać skórką startą z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Cytryny przekroić na pół i posadzić na nich ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 25 - 30 minut.
W tym czasie pokroić cukinię na długie, cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i  dodać cukinię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż będzie miękka (ok. 5 minut).
Podawać na talerzu z kawałkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz