środa, 11 maja 2011

Czerwona tarta z owocami

Szybko i słodko, a do tego w soczystych kolorach lata. Mam nadzieję, że u Was też jest już tak słonecznie, kwitną konwalie, a na targach pojawiły się wszystkie kolory tęczy. Nawet desery wydają się lekkie i niskokaloryczne:) I pełne owoców, a zapowiada się coraz lepiej.
Tym razem tarta z czerwonymi owocami, choć niestety nie wszystkie są jeszcze świeże. Ale już wkrótce!


Kruche ciasto:
220 g przesianej przez sito mąki
70g schłodzonego masła
40g drobnego cukru (używam cukru pudru)
2 żółtka

Ciasto należy wyrobić szybko, masło musi być koniecznie zimne i pokrojone w drobną kostkę. Na pół godziny wstawiamy je do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wstawiamy do pieca na 15 minut w temperaturze 170 st C. Na podpieczony spód wysypujemy ulubione owoce. Ja użyłam rabarbaru, który akurat pojawił się na targu, a do tego mrożonych (niestety) truskawek, malin i porzeczek. Całość posypujemy lekko cukrem (użyłam 1 czubatej łyżki cukru trzcinowego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 35 - 40 minut.
Idealne z kulką waniliowych lodów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz