wtorek, 19 kwietnia 2011

Indyk w wine z warzywami

Ale się dzieje w naszej małej kuchni! A. ostatnio gotuje i co najważniejsze - piecze, jak szalony! Nie wiem, czy to zasługa zbliżających się świąt, a mazurki zawsze mu wychodziły, czy może chce zadbać o nasze domowe ognisko. W każdym bądź razie, dzisiejszy obiad był pyszny, a kuchnia jeszcze nie skończyła pracy na dziś.


Indyk w winie z warzywami
/porcja dla 4 osób/

kilogram piesi z indyka
4 duże marchewki
1 por (tylko biała część)
1 cebula
2 ząbki czosnku
czerwone wytrawne wino
wywar drobiowy (1 szklanka)
konfitura z pigwy
sól, pieprz
słodka papryka (1/2 łyżeczki)
oliwa
ryż

Warzywa (marchew, por i cebulę) pokroić w talarki i podsmażyć lekko przypiekając, a następnie zalać szklanką wywaru drobiowego. Dodać 200 ml czerwonego wytrawnego wina i gotować na małym ogniu aż  woda odparuje. Piersi z indyka pokroić w kostkę, doprawić pieprzem, solą i słodką papryką, i lekko podsmażyć razem z czosnkiem. Mięso dorzucić do warzyw i dusić do skruszenia (około 40 minut). Pod koniec dodać dwie łyżeczki konfitury z piwy (opcjonalnie powidła śliwkowe lub miód). Idealnie pasuje z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz