sobota, 16 kwietnia 2011

Słodki wiosenny lunch

Kolejna słonecznie leniwa sobota prawie za nami, zaczęło się też zielenić w naszej kuchni. Kwiaty na stole, a na talerzu owoce wieszczą nadejście wiosny. Rower opuścił piwnicę, na parapecie zagnieździły się stokrotki, a w donicach pachnie świeży rozmaryn. Tak, najlepsze chwile właśnie przed nami. Od teraz będzie lekko i słonecznie. Dziś przepis na smaczny i prosty lunch.



Owoce z serem gruyere
/przepis na 4 porcje/

Potrzebne będą:
2 gruszki
kiść czarnych winogron
szynka prosciutto
ser gruyere
świeżo zmielony pieprz, sól i odrobina gałki muszkatołowej
pistacje 

Gruszki kroimy w ósemki, dodajemy winogrona i plastry szynki. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma obranymi pistacjami. Ser kroimy w cienkie paski i podgrzewamy, aż się roztopi (wystarczy kilka minut w temperaturze 180 st C). Sałatkę podajemy polaną serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz