
Do rzeczy: potrzebne będą tort i astronomiczne ilości masy cukrowej, białej i kolorowej lub też do samodzielnego zafarbowania. W sumie ok. 2 kg masy. Tort został umieszczony na podstawie 70x30cm. Inwencja i kształt tortu to kwestia waszej wyobraźni!!! Każdy ma ulubiony przepis na tortowy biszkopt, więc ja tylko podpowiem jak zrobić krem. Osobiście używam blatów tortowych zakupionych w zaprzyjaźnionej cukierni. To spora oszczędność czasu, zważywszy na fakt, że dekorowanie tego egzemplarza zajęło mi 4 godziny.
Krem rafaello
600 ml smietany kremówki
3 śnieżki do ubijania
200 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
550ml śmietany ubić wraz ze śnieżkami na sztywno i wstawić do lodówki. W tym czasie białą czekoladę rozpuścić na parzę wraz z resztą śmietanki. Odrobinę przestudzić i dodać do ubitej wcześniej śmietany. Do tej masy dodać wiórki kokosowe i migdały. Krem wykonuje się bardzo szybko i faktycznie łudząco przypomina smak lubianych kokosowych kulek z migdałowym sercem.
Blaty tortowe nasączyć czym lubicie. Do tego tortu użyłem wody, aromatu śmietankowego i cukru, w tortach dla dorosłych dodaję alkoholu. Na pierwszym spodzie wyłożyć najlepszą konfiturę wiśniową jaką znajdziecie i warstwę kremu, kolejny blat nasączyć i wyłożyć warstwę kremu. Całość przykryć ostatnim blatem, który także należy nasączyć. Jeśli nie zamierzacie poświęcać tyle czasu na dekorowanie tortu co ja, wystarczy nasączone blaty obłożyć resztką kremu i posypać migdałowymi płatkami. Będzie smakował wybornie i nie będzie tak słodki jak wykonany w angielskiej technice dekorowania tortów.
Wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej, bardzo smacznej, jednak nie można po jej zjedzeniu spodziewać się, że nie będzie nam towarzyszyło uczucie przesłodzenia.
Samych słodkości i wszystkiego co dobre.
Bon appetit!
Ja też chcę mieć lat 7 :p mniam!!
OdpowiedzUsuń